Automate your Marketing
with Womplify




 
Coretan Kenangan Indah
famili nabila
By: Mama Nabila Mrs Khairuddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Aug-2011 23:40 Email | Share | | Bookmark
Just a drop by

 
it's been 2 yrs this fotopages silent and no activities update. a lot and a lot of things to update but this short of time, i'll make it simple.

today, nabila is 4yrs and 2mos old and she's now has a playmate, a tiny, cute and adorable adik NURUL AUNI FATNIN. She love her adik very much.




Thursday, 27-Aug-2009 02:34 Email | Share | | Bookmark
nebulizer...

 
last 2 weeks, nabila kene batuk..teruk sgt..
mama dgr mcm bunyi kahak byk sgt bila dia batuk,
so cpt-cpt la p klinik...
mmg btl la tekaan mama, nabila batuk berkahak..bila dia bernafas pun dah berbunyi..
so doc pun suggest sedut gas...
dah selesai tuh, doc examine lg sekali, kahak dia still tak berkurang..
so that weekend mama n abah berulang alik p klinik 3 kali sehari..
at last doc suggest bwk p jumpa ped...
so the next morn mama bwk nabila p jumpa ped kat KLINIK PAKAR KANAK-KANAK SHANALIZA.
doc shanaliza kata, may be nabila kene jangkitan sikit kt salur pernafasan dia sbb tu
walaupun dah sedut gas byk kali still d same..
so she suggest us to take the neb again (2 times) and she'll give us 2 antibiotics plus med for kurangkan radang...
and asked us to come again next morn...
as told, next morn mama p jumpa doc shanaliza, alhamdulillah dah kurang kahak nabila..
lega sgt mama..kalau tidak tak blh tido mama...
ye la asal batuk je dia pasti akan muntah...
nabila pun ms tu mama tgk dah kurus sikit dah...tapi walaupun sakit mcm tuh she still active..
tapi sekarang nabila dah ok dah..dah tak batuk...dah tak sakit..
and she start to eat a lot... again.. ...dah bam bam dah sekarang..



Wednesday, 26-Aug-2009 08:00 Email | Share | | Bookmark
Pesta Konvokesyen UPM ke-33

 
 
 
View all 8 photos...
on 10/08/2009, mama n family hantar Shahida p Majlis Konvokesyen di UPM.
Tamatlah sudah perjuangan makcik Shahida selama 3 tahun di UPM.
Akhirnya segulung ijazah itu kekal milik mu. Tahniah Shahida.
Tapi sayang tak sempat nak snap snap byk foto kenangan
sbb petang tu hujan ribut dan kebetulan pulak majlis Shahida tu sesi petang.
Lps je habis majlis, cepat-cepat we all beredar dari UPM.
Bukan ape, mama, abah, nabila, pak andak khatib dan mak andak dilah dah kebasahan
sbb kene hujan ribut masa tgh makan kt gerai di Pesto Konvo tu la.
uish dasyat btl ribut kt situ..
habis khemah yg we all berteduh tuh diterbangkan angin..
bersyukur sgt we all tak ape-ape...
sian kt nabila, habis basah baju dia..
nasib baik la mak andak dilah ada beli t-shirt muslimah sebelum kejadian berlaku..
so mama pinjam baju mak andak dilah la untuk gantikan baju nabila yg dah basah kuyup tuh..
meanwhile, tok dan paksu fizi tak basah langsung sbb dorg berdua dok dlm dewan tgk makcik Shahida amik scroll...

tragedi di bulan Ogos..akan mama ingat sampai bila-bila

on-d-way nak ke dewan konvo...jauh jgk kitorg park kete sbb ramai sgt org..


nasib baik we all dpt parking yg dekat dgn tmpt graduan-graduan beratur masuk..
tak payah nak berjalan jauh sgt..bukan ape sian kt tok...sakit lutut..



tgh dok menyiapkan Shahida..ingatkan dah siap bersolek dari umah rupa-rupanya belum...
so ape lagi, bermulalah episod solek-menyolek kt sebelah dewan konvo..



dah siap bersolek, kita pose lak..


ini lah keadaan selepas ribut...khemah yg kitorg berteduh tuh semuanya dah diterbangkan angin..
tinggallah kitorg kebasahan dalam hujan...
then semua org bertempiaran lari macam ada tsunami...



masa dtg cantik je baju dia,bila dah habis majlis, kene pakai baju beso la pulak..nasib la nabila..dah macam shrek pun ada jgk mama tgk..heeheehee


suasana di dalam dewan..meriah kan..
gambar ehsan dari fizi



Shahida sedang menerima scroll dari ....
gambar ehsan dari fizi




Tuesday, 28-Jul-2009 06:22 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan Putrajaya

 
 
 
walaupun mama hari-hari p Putrajaya tp still nak bwk family mama p Putrajaya..
heehee mcm dah terpaut hati pulak pada landskap kt situ..
mmg cun...blh buat sumber inspirasi untuk rumah kediaman sendiri nanti..

actually photos yg ada nih semuanya yg back-dated yg tersangat lah back-dated...
bukan ape, hr tuh tak sempat nak upload..
pastu campur pulak dengan penyakit 'M' tuh...
hmm alamatnya mcm ni lah..asik masukkan gambo yg terlampau sgt back datednye...
whateveeerr lah mama......





masa dok Nabila jalan-jalan n main-main kt dataran tuh tetiba ada sorang kakak nih
sengih-sengih pandang Nabila...dia berkenan ngn Nabila kot..
makin lama makin dekat...aleh-aleh dia pegang tangan Nabila bwk Nabila jalan-jalan..
heeheehee Nabila pun ikut je lah...
rupa-rupanya kakak ni namanya Ain (sama mcm Nabila la pulak, Nurul Ain Nabila)
kata mama kakak Ain ini depa datang dari Sg Petani, Kedah..
saja melawat Kuala Lumpur pastu lajak la terus ke Putrajaya..
ooo gitu kesahnyee.....
hmm tak pe lah Nabila, mainlah ngn kakak tuh..




Thursday, 23-Jul-2009 08:25 Email | Share | | Bookmark
durian durian durian..

 
seronoknye sekarang ni musim buah....meriah..
sepanjang jalan nak ke rumah nabila, gerai yang menjual buah-buahan tempatan ni bagaikan cendawan tumbuh lps hujan..baaanyaaaak...
tp mama suke tgk sbb nye so colorful...heehee
macam-macam color ada...merah, hijau, purple, kuning..ha mcm2 lah...
raja segala buah (durian lah)pun masih byk dijual...
dari jauh lagi dah semerbak je baunye...hmm so yummy...

speaking of durian, awal bulan hari tu nabila n d family termasuk tokwan n opah
balik kg onyang kt Sg Bayor, Selama, Perak.
wow..best sbb time tuh byk sgt buah durian yang baru luruh..freshhhh lagi uuu..
mmg nikmat lah makan durian kampung..
tak payah nak membazir duit beli kt tepi2 jalan tuh..
nabila balik umah onyang 3 hari 2 mlm jek..ye la balik weekend jek..
sbb mama n abah tak amik cuti pun...

so sepanjang kt kampung, we all asik p kebun durian jek..
ala kebun-kebun tuh oyang yg punye...beso kebun2 tuh..byk pokok durian..
wooo jenuh nak angkut durian2 tuh...
abah n tokwan la yg jd hero angkut semua buah durian ke kereta..
letih letih..tapi abah nabila tetap menten,control macho

opah wai sempat buat lempuk untuk di bawa balik ke kuala kangsar..
kepada yang tak tau lempuk tu ape...meh mama terang kan..
lempuk tuh ialah isi durian yang dimasak...
cara membuatnye:
1.isi durian dibuang biji nya..ikutlah nak buat berapa ulas pun...
2.panaskan kuali...nak guna periuk pun blh tp mama cadangkan guna kuali la senang na kaco...
3.masukkan isi2 durian yg telah dibuang biji tadi dan kaco perlahan2 dgn api yg sgt perlahan..tak boleh guna api beso sbb nnt cpt hangit so tak sedap...
4. masukkan gula..hmm mama tak pasti la kene masukkan kan garam ke idak..tak habis menuntut lagi..
5.kaco la lempuk tersebut sehingga isi durian tuh jadi pekat seperti dodol ...color nye pun nnt bertukar mcm dodol...
6.bila dah siap, bungkus la dalam daun palas supaya wangi dan kemudian blh la simpan...

lempuk ni tahan lama, blh thn sampai bertahun-tahun..
lempuk ni sedap dimakan dengan roti..
hmm mama suke....






[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net